For å øke satsningen på fiber har Telenor ASA nylig solgt tretti prosent av et heleid fiberselskap. I følge en børsmelding består kjøperne av KKR og Oslo Pensjonsforsikring. Transaksjonene har en beregnet verdi på 10,8 milliarder kroner og er forventet å gjennomføres i begynnelsen av 2023.
Det nyetablerte selskapet, vil eie de passive elementene i fibernettet som tilsvarer rundt 130.000 kilometer med kabler. Du kan lese mer om transaksjonen hos DN.
I våres anslo daglig leder i NordiConsult, Kristian Mjølnerød, at fiberselskapene må leie opp til 18.000 stolper av nettselskapene. Med Telenor-satsningen vil dette øke betraktelig. For nettselskapene innebærer dette større pågang av fellesføringssøknader, og behov for mer utbredt kontroll over hele linja.
Enkelt fortalt er fiberselskapene avhengige av å leie stolper fra nettselskapene. For hver kabel som monteres på stolpene, øker de dimensjonerende kreftene, og stolpene får økt belastning. Dette innebærer at stolper som er befengt med hakkespetthull, råte eller andre skader lettere kan knekke. Dermed øker behovet for mer omfattende råtekontroll der reststyrkeverdien til hver stolpe stadfestes.
NordiConsult bistår med søknader om fellesføringer, og gjennomfører linjeinspeksjon med kvalifiserte metoder. Når vi utfører råtekontroll med resistograf beregnes reststyrkeverdien på hver eneste stolpe, slik at nettselskapene kan være trygge på at kraftlinjestolpene tåler den økte belastningen. Det er helt nødvendig for nettselskapet å fremlegge komplett underlagsdata til fiberselskapene, slik at fiberselskaper som Telenor Fiber AS kan overholde sine høyhastighets garantier til husstandene.
Ifølge Mjølnerød har de største nettselskapene mottatt søknader fra fiberselskaper om såkalt fellesføring som omfatter opptil 18.000 stolper, men nå blir det flere. Han anslår at det for hele landet kan bli snakk om å strekke fiberkabel i over 100.000 stolper.
– Etter hvert som søknadene om fellesføring blir godkjent, vil vi få en betydelig arbeidstrafikk i mange master rundt om i nettselskapene. Det er de horisontale kreftene som er kritisk for stolpene, og de oppstår ved at fiberselskapet sender montører opp i stolpene for å strekke linjer. Dersom en trestolpe er sterkt angrepet av råte, spesielt nederst og under jorden, kan en slik horisontal belastning føre til at stolpen knekker. Da er ulykken ute.
Hver eneste dag er våre fagfolk ute på linjeinspeksjon og utfører råtekontroll eller måler jordplatene. Det betyr at våre kunder alltid har oversikt over hvilke stolper som bør tas, hvilke anleggsdeler som har avvik, og om trær har falt ned på mastene – og akkurat hvor det har skjedd. Her er en oversikt over noen av våre tjenester: