Ved råtekontroll vil vi avdekke innvendig og utvendig råte i stolpen. I dette innlegget forklarer vi punkt for punkt hvordan råtekontroll utføres. NordiConsult utfører kurs i råtekontroll med resistograf og beregning av reststyrkeverdi.
Nederst i innlegget finner du en opplæringsfilm som viser hvordan du kan utføre råtekontroll med resistograf og hvordan reststyrkeverdi stadfestes.
Hvordan utføre råtekontroll med resistograf?
Start med en visuell befaring.
Se etter årstallsbrikken.
Dytt på stolpen.
Grav rundt stolpen.
Pirk med en syl eller kniv.
Deretter slå rundt på stolpen ved å bruke en hammer, dette gjør du for å høre etter og kjenne etter om stolpen er svak.
Bruk resistografen på områder av stolpen der du mistenker råtelommer. Resistografen har et bor som er 3 mm tynt og skader derfor ikke stolpen.
Bor gjennom stolpen i 45 graders vinkel. Om du finner råte gjentas denne prosessen på flere steder på stolpen.
Når du har funnet skaden i stolpen, måler du diameteren.
Deretter går du inn i tabellen i REN og Sintef Energi. Ut ifra diameteren og skadene på skadestedet stadfester du hvor stor reststyrkeverdi stolpen har.
Om reststyrkeverdien er under 75 må du montere et "klatreforbud" skilt.
Når du er ferdig med råtekontrollen fester du en brikke med årstall for tilstandskontrollen på et mest mulig synlig sted på stolpen (ca. 2 meter over bakken).
Restyrkeverdien er svært viktig for beslutningstagerne av vedlikeholdet til stolpen, slik at de vet når stolpen må skiftes ut.
Demonstrasjon av råtekontroll med resistograf
Denne videoen viser hvordan råtekontroll utføres med riktig metode, og anbefales for alle som jobber med tele- og strømnettet på et eller annet nivå.
Har du spørsmål om råtekontroll?
Har du spørsmål om råtekontroll og ønsker du å vite mer om våre kurs, kontakt daglig leder i NordiConsult, Kristian Mjølnerød km@nordiconsult.com.